• Sv. Mihovila 11, 53244 Lovinac
 • Telefon: 053 684 264; Fax: 053 684 264
 • Pon-pet: 7:00 - 15:00
 • Poduzeće Agrovelebit

  Poduzeće Agrovelebit d.o.o. osnovano je u svibnju 2013. godine na području općine Lovinac s ciljem pokretanja dohodovne poljoprivredne proizvodnje, prije svega Ličkog krumpira kao autohtonog proizvoda zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, te sjemenskog krumpira i kupusa. Poduzeće je osnovano inicijalnim sredstvima općine Lovinac u čijem je većinskom vlasništvu bilo do početka 2015. godine kada je poduzeće dokapitalizirano i privatizirano. Uz proizvodnju Ličkog krumpira, koja čini glavninu poslovanja, pokrenuta je i stočarska proizvodnja (sustav krava-tele), kako bi se iskoristile pašnjačke površine, te kako bi se osigurala što održivija poljoprivredna proizvodnja, a postepeno i prelazak na ekološku proizvodnju. U 2013. i 2014. godini poduzeće Agrovelebit d.o.o. radilo je uglavnom na uređenju poljoprivrednog zemljišta, te na stvaranju preduvjeta za zakup te dokapitalizaciju poduzeća kao temeljnog preduvjeta daljnjeg razvoja. Također je ostvarilo proizvodnju na 8 ha krumpira, od toga sjemenskog na 4 ha s ukupnim prinosom od 80 tona, 20 ha zobi i 10 ha raži. U 2015. godini proizvodnja je povećana na oko 19 ha sjemenskog i Ličkog krumpira, te proizvodnju kupusa na 2 ha. Od 2015. godine pokrenuta je i stočarska proizvodnja koja 2016. godine broji 36 goveda . U 2016. godini na 15 ha nalazi se raž, na 1 ha kupus, na 7 ha zob, a na 26 ha Lički krumpir.Ostale oranice su pod ugarom – s obzirom da je veći dio njih prvi puta orano nakon krčenja višegodišnjeg raslinja, stoga se radi o pripremi za proizvodnju odnosno kultivaciji tla.

  Činjenica je da je poduzeće Agrovelebit trenutno u Lici jedini certificirani proizvođač Ličkog krumpira koji može ponuditi značajnije količine za tržište, ali ih i adekvatno zapakirati zadovoljavajući moderne standarde trženja, a sve to uz zaštitu koja će maknuti ilegalnu konkurenciju (one koji prodaju krumpir pod lički), stoga je očekivano da će se potražnja povećavati bez značajnijeg ulaganja u promociju. Površine pod sjemenskim krumpirom u RH se kontinuirano smanjuju što je rezultat strane konkurencije, ali i smanjenja ukupne proizvodnje u RH. Posljednjih nekoliko godina te su se površine smanjile na 50-ak ha, od čega 13 ha  proizvodnje otpada na poduzeće Agrovelebit, uz očekivani prinos od oko 200 tona, što je 2-3% od ukupne potrošnje sjemenskog krumpira u RH.

  Zbog kvalitetnih agroklimatskih uvjeta za proizvodnju sjemenskog krumpira u Lici i fleksibilnosti prilikom prodaje, koja je uvjetovana kasnijom sadnjom u odnosu na druga područja, Agrovelebit je u mogućnosti brže reagirati sa sjemenskim krumpirom od svoje konkurencije, koja ga uvozi. To se odnosi na prodaju sjemenskog krumpira poljoljekarnama (hobi program), gdje također Agrovelebit može pratiti trendove (mala pakiranja 5-10 kg), što je za uvoznike manje zanimljiv program.

  VIZIJA: Postati vodeći regionalni proizvođač visokokvalitetnih autohtonih proizvoda. Agrovelebit učiniti kvalitetnim gospodarskim subjektom koji će biti sinonim za nove razvojne iskorake Like. 

  MISIJA: Stvoriti od sadašnjeg tradicionalnog poimanja Ličkog krumpira jasno definiran proizvod standardizirane kvalitete, image-a i cjenovne  kategorije.

  CILJEVI: Realizirati modernu tvrtku koja se zasniva na: znanju, prvoklasnim proizvodima, angažiranom  timu i pojedincima, kontinuiranoj komunikaciji s potrošačima, korektnom odnosu prema partnerima i  široj  zajednici, visoko korporativnoj  kulturi i vjerodostojnosti.