Međunarodni dan krumpira

30. svibnja 2024. obilježavamo prvi međunarodni Dan krumpira. UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu posvetila je današnji dan krumpiru kao jednom od najznačajnijih usjeva kako prošlosti tako i budućnosti.

Krumpir je važna komponenta strategije za osiguravanje pristupačne i hranjive hrane i poboljšanih životnih uvjeta u ruralnim i drugim područjima gdje su prirodni resursi, posebno obradivo zemljište i voda, ograničeni, a inputi skupi. Svestranost usjeva i sposobnost da raste u različitim uvjetima čine ga povoljnim izborom usjeva. Krumpir je također usjev koji ne šteti klimi jer proizvodi niske razine emisija stakleničkih plinova u usporedbi s drugim usjevima. U proteklom desetljeću, globalna proizvodnja krumpira porasla je za 10 posto, što je dovelo do rasta zaposlenosti i prihoda, no potrebno je još raditi kako bi se iskoristio puni potencijal usjeva u potrazi za okončanjem gladi i pothranjenosti na globalnoj razini. Osim toga, postoji širok spektar raznolikosti krumpira, s više od 5000 poboljšanih sorti i poljoprivrednih sorti/domaćih sorti, od kojih su mnoge jedinstvene za svoje izvorno mjesto u Latinskoj Americi. 150 divljih srodnika kultiviranog krumpira pokazuje široku genetsku varijaciju s nizom svojstava, uključujući sposobnost prilagodbe različitim proizvodnim okruženjima, otpornost na štetnike i bolesti te različite karakteristike gomolja. Oni su skladište nasljednih osobina za kontinuirano genetsko poboljšanje usjeva kako bi odgovorili na stalno promjenjive uvjete okoliša, nove biotipove štetnika i bolesti te preferencije potrošača.

Krumpir predstavlja jedan od najvažnijih doprinosa Andske regije cijelom svijetu, budući da je jedan od pet glavnih prehrambenih usjeva koji se konzumiraju u svijetu, doprinoseći sigurnosti hrane. Mala i obiteljska poljoprivredna proizvodnja krumpira, posebno od strane ruralnih poljoprivrednika, uključujući poljoprivrednice, podupire napore za smanjenje gladi, pothranjenosti i siromaštva i postizanje sigurnosti hrane te se oslanja i uvelike pridonosi očuvanju i održivom korištenju bioraznolikosti. U prosincu 2023. Opća skupština odlučila je odrediti 30. svibnja kao Međunarodni dan krumpira kako bi se podigla svijest o višestrukim prehrambenim, ekonomskim, ekološkim i kulturnim vrijednostima krumpira i njegovom doprinosu kao neprocjenjivom izvoru hrane i kao generatoru prihoda za ruralnim obiteljima i proizvođačima, s ciljem provedbe Agende održivog razvoja do 2030. i postizanja njezinih ciljeva održivog razvoja.

Danas slavimo snagu ove otporne osnovne kulture u izgradnji bolje budućnosti... ...i farmere koji su tisućljećima štitili raznolikost krumpira.

 

Izvor: FAO

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Agrovelebit d.o.o.448835244 1466727097557087 6953905220265152283 n
Agrovelebit d.o.o.448900129 1466727100890420 2816610849545034773 n
Agrovelebit d.o.o.242646906 2633901123586056 5964039242388411677 n
  Novosti - Sve