Četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda
Ured zastupnika Tonina Picule organizirao je okrugli stol i četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda u Lovincu - općini u kojoj je zaštićen Lički krumpir, kao 6. po redu od današnjih 14 zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Nakon Bruxellesa, Dubrovnika, Šibenika, Rovinja i Zagreba, ured zastupnika Picule organizirao je ovaj okrugli stol u Lovincu, u suradnji s općinom Lovinac, kao priliku za predstavljanje modela i dobrih primjera kako koristiti zaštitu proizvoda kao integralan dio ruralnog razvoja. O naporu proizvođača koji su shvatili da jedino zajedništvom i hrvatski proizvodi mogu završiti na izbirljivom europskom stolu, govorio je Nikola Vidaković direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o. – ideja o zaštiti je stara 15 godina, a rodila se kao jedina šansa da se ta proizvodnja sačuva jer je počela propadati. Od vodeće u regiji 80-ih kada je Lika organizirano proizvodila 75 000 tona za tržište, danas nema ni 1 000 tona krumpira.
Zastupnik Picula, koji je zaštitu autohotnih proizvoda učinio prioritetom svog mandata u Europskom parlamentu, poručio je: To je konkretna korist koju Hrvatska ima od ulaska u EU - imamo 22 proizvoda u tzv. bazi zaštićenih proizvoda (DOOR baza), 14 ih je trenutno zaštićeno što nas svrstava na 12. mjesto od 28 zemalja članica. Lika zauzima gotovo 10% teritorija RH i treba afirmirati ono što postoji već godinama u njenim legendama. Mi govorimo o tržištu vrijednom 65 milijardi eura, a ono što bi trebalo motivirati proizvođače ovog područja je da su zaštićeni proizvodi dva i pol puta skuplji od nezaštićenih, obnova mikroekonomije i prije svega da orijentira ljude da ne odlaze sa zemlje. Ovo je tek početak suradnje koja treba uroditi prepoznatljivošću ovoga kraja, poručio je Picula.