Ličke pole
U Lici postoji duga tradicija proizvodnje krumpira. Krumpir je ličanima bio zamjenska namirnica koja je mijenjala kruh i prehranjivala čitave obitelji. Danas ima poseban status kako u sjećanju stanovništva, tako i u upotrebi i poimanju kvalitete. Tu činjenicu, odnosno njegov neizmjerni značaj potvrđuje i način pripreme Ličkog krumpira koji se prvenstveno priprema kao pečene “pole”(tradicionalno jelo).
Prema tradicionalnom receptu, radi se o krumpirima koji se peku u svojoj kori. Mnogi će se složiti da je ovo najbolji i najukusniji način pripreme krumpira, ali i najjednostavniji. Za ovaj tradicionalni recept potrebne su samo dvije namirnice. Evo kako ih pripremiti:
Sastojci:
- 1 kg ličkih krumpira
- Malo soli
Priprema:
Dobro operite krumpire u toploj vodi i pobrišite ih krpom. Prilikom pripreme Ličkih pola krumpir se ne guli.
Lički krumpir prerežite na pola po dužini, utrljajte sol po prerezanom dijelu krumpira, posložite u tepsiju tako da prerezani i posoljeni dio gleda prema gore te stavite u pećnicu (korom okrenutom prema dolje).
Pecite na 200-230 stupnjeva otprilike 25-35 minuta, ovisno o veličini krumpira. Ličke pole su gotove kada dobiju zlatno-žutu do smeđu boju izvana, a iznutra ostanu mekane.
Ličke pole najbolje je poslužiti uz slaninu, ličku basu, lički sir škripavac ili maslinovo ulje.
Tradicionalno se Ličke pole u Lici jedu za večeru, osobito u dugim, zimskim, hladnim večerima kada potiču lučenje serotonina odgovornog za dobro raspoloženje!